Nyári kikapcsolódás

Mi, a családdal általában csak itthon, az országban szoktunk menni valahova nyaralni. Körülbelül egy hétre megyünk általában, így szállásnak egy apartmant foglalunk. Ez hosszabb időre és a családdal együtt jobban megéri, mint a szállodai szobák.

Alapos és rendkívül fárasztó felkészülés előzi meg az ilyen nyaralásokat. Az apartmanokhoz legtöbbször konyha is tartozik, így sokszor magunknak készítjük el az ebédet vagy a vacsorát. Indulás előtt be is vásárolunk mindent, ami ehhez szükséges lehet. Elég sok csomaggal kelünk útra, ami az autó kerekein is meglátszik. Az étel alapanyagokon és a ruhákon kívül, mindig viszünk magunkkal egy gyógyszeres pakkot is, ki tudja, bármi történhet.

A gyógyszeres csomagot már internetes rendeléssel szoktam feltölteni. Senkinek sem hiányzik, hogy még a nagy készülődés közepén, a patikában is sorban kelljen állni. Úgyis, csak vény nélkül kapható szerekre van szükség. Például a fájdalomcsillapítót is innen szoktam rendelni. Ezen kívül fontos, hogy legyen egy ilyen házi patikában lázcsillapító, gyulladáscsökkentő, rovar csípés kezelésére megfelelő kenőcsök, fertőtlenítő- és, kötszer. Ezekkel már nagyjából kihúzható egy hetes kikapcsolódás, ha esetleg kisebb bajok közbe is jönnek.

Hála az internet korszakának, természetesen a szállást is online foglaltam le. Több hónappal előre foglalva, még viszonylag kedvezményes ajánlatok közül válogathatunk. Nagyon praktikus, hogy már a gyógyszereket is meg tudjuk rendelni az említett helyről. A weboldalon termék típusok szerint csoportosítva válogathatunk. Mindenből többféle kiszerelés is van. A fájdalomcsillapító is megtalálható például tabletta, kapszula, granulátum, de még gél formájában is. A gyógyszerek mellett, rögtön láthatjuk az árakat is. Kiválasztjuk a nekünk megfelelőt és, akár regisztráció nélkül meg tudjuk rendelni. Rendkívül kényelmes megoldás, hogy ki is szállítják a termékeket, nem kell a gyógyszertárba szaladgálnunk.

Otthon bármikor szükség lehet, ilyen alap gyógyszerekre, de a nyaralás során is lehet olyan szituáció, amikor jól jön, hogy van nálunk például fájdalomcsillapító. Egy napszúrás mondjuk, elég gyakran elő szokott fordulni, ami komoly fejfájással járhat. A gyerekek pedig, teljes kifáradásig szoktak a vízben szórakozni, vagy csúszdázni, amitől estére megfájdulhat a fejük, és nagyon nyűgösek lehetnek. Ekkor sem árt, ha van nálunk fejfájás csillapító.

Már nem csak a nyaralásos készletbe, de otthonra, a házi patikába is az említett webáruházból szoktam megrendelni a szükséges gyógyszereket. Fontos, hogy mindig legyen otthon azokból az orvosságokból, amik a leggyakrabban szoktak kelleni. Ilyenek a fájdalom-, és lázcsillapítók például, de én a vitaminokat is innen szoktam vásárolni. Mint a cég neve, Prevenció Patika, is mutatja, nagy hangsúlyt fektetnek a megelőzésre. Nekünk is sokkal könnyebb, ha rendesen odafigyelünk az egészségünkre, és nem szorulunk tartósan gyógyszerekre vagy egészségügyi ellátásra. Megelőzni a bajt, mindig sokkal egyszerűbb, mint kezelni azt.

Az egészségmegőrzés terén, többféle dologra is szükség van. Ne ijedjünk meg azért, nem olyan bonyolult. A lényeg, hogy a napi rutin része legyen, tehát életmódszerűen nagyobb odafigyeléssel legyünk magunk iránt. Az egészség fenntartásához nélkülözhetetlen a testi-lelki egyensúly. Közhely, de igaz, hogy ép testben ép lélek. A fizikai jóllétünk fenntartása, hozzájárul a megfelelő lelki állapotunkhoz is, és ez fordítva is igaz. Ha lelkileg minden rendben van velünk, akkor könnyebb megőrizni a testi épségünket is. Ahhoz, hogy mi egészségesek maradjunk, a környezetünknek is rendben kell lennie. Ha úgy érezzük, hogy nem komfortos az életünk, változtassunk rajta. Megint nem kell egyből nagy dolgokra gondolni. Elég, ha kis lépésekkel kezdjük. Erről most eszembe jutott, egy Youtube csatorna, amit rendszeresen nézek. Egy üzletember, Gary Vaynerchuk, aki a média és marketing területein tevékenykedik, hasznos tanácsokkal látja el az internetes közönségét. Furcsa, hogy az egészségmegőrzés kapcsán egy vállalkozót idézek, de neki az egyik mottóját érdemes megfontolni. Mindig azt mondja, hogy rövidtávon, és a szűkebb értelemben vett hétköznapjainkon lendületes, kis lépésekre van szükség, hosszútávra vetítve a céljainkat, pedig nagy türelemre. Ez azt jelenti az életmódunkat fontolóra véve, hogy egy-egy apró szokásunkon elég változtatni egyszerre, ettől ugyan nem változik meg egyik napról a másikra az életünk, ezért türelemre is nagy szükségünk van, amikor nagyobb távlatokban gondolkozunk.

Rengeteg mindent tehetünk, hogy fittebbek legyünk. A rendszeres sportolás az egyik alapvető tevékenység, ami a szervezetünk hasznára van. Ezen kívül, és visszatérve a gyógyszerekre, arra sem árt odafigyelni, hogy ne szedjünk túl sok tablettát, ha nem muszáj. Természetesen, ha erős fejfájással küzdünk, akkor jól jön egy fájdalomcsillapító, de ne vegyünk be minden apró nyűgünkre valamit. Jobb megoldásnak bizonyul, ha néha megpróbálunk lazítani egy kicsit. Elengedhetetlen a pihentető, elegendő mennyiségű és minőségű alvás minden éjszaka. Van, hogy nappal is érdemes relaxálni egy kicsit. Én ezt mindig egy kellemes zuhannyal szoktam kezdeni, aztán készítek egy nyugtató teát, és lazító zene mellett pihengetek körülbelül 10-20 percet a kanapén. Ha enyhe fejfájásom van csak, akkor ez a bevált módszer kivétel nélkül, minden alkalommal segít. Nem árt, ha nem veszünk be minden apró nyűgünkre gyógyszert, mert akkor nagyon hozzászokik a szervezetünk, megnövekszik az ingerküszöbünk, és amikor tényleg szükség lenne rá, már nem hat, csak nagyobb mennyiségben.

Érdemes, tehát óvatosnak lenni az otthoni gyógyászattal, néhány szert, könnyen túl is lehet adagolni. Nagyon vigyázzunk az adagokkal. Visszatérve, viszont a megelőzésre, az még egy sokkal vidámabb téma. Egy kis odafigyeléssel, egyszerűen megelőzhetjük a komolyabb problémákat. Én vitaminokat is szoktam szedni. Általában két-három hónapos kúrákat csinálok, főleg az őszi időszakban van erre szükségem. Hűvös, esős időben könnyen megfázok, és ezután a vírusok is támadnak. Az immunrendszeremnek ilyenkor, egy kis támogatásra van szüksége, hogy megfelelően el tudja látni a feladatait. Többféle vitamint szoktam szedni, de ha nem akarjuk külön összeállítani saját magunknak, hogy miből mennyire van szükség, akkor kielégítő megoldást jelent egy multivitamin alkalmazása. Abból csak egy nagyobb tablettát kell bevenni egy nap. A nyáron több friss vitaminforráshoz juthatunk, finom gyümölcsök és zöldségek formájában, azonban néha ilyenkor is jól jön egy kis plusz vitamin. A nyaralások alkalmával például, amikor nem figyelünk oda annyira, hogy mit eszünk, és felborul a megszokott életünk, az aktivitásunk is magasabb lehet. Már annak, aki szereti az aktív kikapcsolódást. Mi ezért is szeretünk inkább apartmanban megszállni, ahol van lehetőség főzni is, mert így jobban oda tudunk figyelni, hogy megfelelő, tápanyagban gazdag ételeket együnk. A gyerekek miatt az kifejezetten fontos. Nem szeretnénk, hogy a vakáció elteltével, kimerülve térjenek vissza az iskolába.