Fa vásárlás, és a kandallók

Az egyik ismerősöm vásárolt egy erdőt magának, de úgy, hogy egy részét fiatalítania kell, ami azt jelenti, hogy tar vágást kell csinálnia.

Az erdő

Sokszor eszembe jut, hogy az ember mennyi erdőt pusztított már el, én igen is jó dolognak tartom, ha valaki egy erdőt kivág, akkor egy újat kell telepítenie. Te gondolkodtál már ezen?forest-868715_640

Persze nem arról beszélek, ha valaki a tüzelés miatt vég ki fát, hanem a felesleges kivágásokról, és arról, hogy azt gondoljuk, hogy minden felett állunk.

Amúgy nagyon szeretek az erdőben sétálni kora tavasszal. Tavaly a gyerekekkel felfedeztünk egy helyet az erdőben, ahol tele van minden ibolyával. Minden évben ha van lehetőségünk, és időnk akkor elmegyünk szedni. Kár hogy nincs fényképem róluk, mert igazán szépek. Ti szoktatok az erdőben sétálni?

A fűtési lehetőségek

Azért ha valaki vidéken lakik, az igyekszik minél jobban spórolni a tüzeléssel, és azt gondolom egyre jobban kezd visszajönni az, hogy fával, vagy mondjuk szénnel tüzelnek a családi házakban. Hogy miért? Akikkel beszélgettem ismerősök, még a régi lakótelepen, ahol laktunk mindenki panaszkodik, hogy a fűtés már nem a régi. Itt, és még másik oldalon is találok sok jó cikket, ami ezekről szól. Valamiért azt mondja mindenki, hogy a gáz ereje nem olyan mint régen volt, és hogy hiába ugyan azon a hőfok, már nem melegít annyira. De ezt nem csak a fűtésen veszik észre, hanem a tűzhelynél is. Hogy hogyan? Ha te is gáztűzhellyel rendelkezel, figyeld meg esetleg, hogy mindig menyi idő alatt forr fel ugyan az a mennyiségű víz. Erre is egyre többen panaszkodnak, hogy sokkal tovább tart. Bár ez azokat nem zavarja, akik átalányt fizetnek, és csak pár ezer forintot. Viszont aki a fogyasztása alapján van elszámolva, na nekik nem mindegy, hogy 10 perc alatt készül el valami, vagy mondjuk 20 perc alatt.

A mi fűtésünk

Mi nem is rendelkezünk gáz lehetőséggel a családi házunkban. Már amikor megvettük akkor sem volt kialakítva. Persze igyekeztek bennünket meggyőzni róla, hogy nekünk szükségünk lesz rá, és hogy csináltassuk meg. Nem így tettünk, de nem is bánom. Nincs is rá szükségem, mert a villany ellátás mindent ellát nálunk.

A fűtésünk alternatív, két lehetőség is van rá. Az egyik egy vegyes tüzelésű kazán, ez már akkor is megvolt, amikor mi megvettük a házat. A másik vágyam az volt, hogy egy csodás kandallónk legyen, erre azért várnom kellett egy évet, de megérte azt mondom.

Emlékszem, amikor elmentünk a boltba, hogy a kandallók közül válogassunk, borzalmasan nehéz volt. Egyik szebb volt, mint a másik.

Végül sikerült a megfelelőt kiválasztani, és boldog vagyok vele, és elégedett is. Kinek is hiányzik a gáz lehetőség?.